Istoricul firmei KUMON

Începuturile firmei

Metoda de învățare KUMON s-a născut în 1954 din dragostea unui tată față de copilul său. Toru Kumon, tată grijuliu și profesor de matematică de liceu talentat a recunoscut deficiențele fiului său Takeshi în învățarea matematicii la școală. Pentru a-l ajuta să devină mai bun, a conceput fișe de lucru de matematică pentru fiul său, pe care acesta le-a rezolvat zilnic. Toru Kumon era convins că este responsabilitatea unui profesor să promoveze la copii atitudinea auto-învățării. Prin urmare, a creat materiale de învățare pentru Takeshi care l-au încurajat să lucreze independent.

Aptitudinile lui Takeshi s-au îmbunătățit vizibil și, încurajat de succesul fiului său, Toru Kumon i-a invitat pe unii dintre copiii vecinilor săi să învețe la fel. Toți au obținut, de asemenea, îmbunătățiri impresionante. Împreună cu dorința de a dezvolta potențialul unui număr cât mai mare de copii, acesta a fost declanșatorul pentru Toru Kumon de a  înființa în anul 1955, primul centru educațional de matematică Kumon din Osaka, Japonia. În 1962 activitățile s-au extins și în Tokyo, iar în 1969 peste 10.000 de elevi au învățat cu ajutorul metodei Kumon.

Începuturile expansiunii internaționale

În anul 1974, Toru Kumon a publicat o carte intitulată „Misterul matematicii KUMON”, în care a prezentat obiectivele metodei KUMON și impactul său anterior. Publicația a fost bine primită și a generat o adevărată avalanșă de solicitări. În același timp, KUMON a început să se răspândească la nivel internațional, iar la New York, SUA a fost deschis primul centru educațional din afara Japoniei. Între timp, numărul solicitărilor în Japonia a continuat să crească, ajungând în anul 1977 la 200.000 de înscrieri.

În anii `80, KUMON s-a extins atât geografic, cât și ca număr de obiecte de studiu. În anul 1980 primul centru educațional european a fost deschis cu succes în Germania, urmat de intrarea pe piața britanică în anul 1983. În plus, în anul 1980 a fost dezvoltat programul KUMON de limba engleză (pentru vorbitorii nativi de japoneză), iar în anul 1981, programul Kumon de limba japoneză (de asemenea, pentru vorbitorii nativi de japoneză). La sfârșitul anilor '80, existau filiale și centre educaționale KUMON în Brazilia, Germania, Marea Britanie, Australia, Hong Kong și Canada. În anul 1989 numărul total de înscrieri depășea 1,5 milioane.

Semnificația siglei KUMON

Metoda de învățare KUMON îi încurajează atât pe elevi cât și pe instructori să gândească în profunzime, pentru a înțelege temele în mod cuprinzător și a găsii soluții. „O” din sigla KUMON reprezintă „fața gânditoare”. Este expresia elevilor care lucrează; care învață, gândesc și evoluează în centrele educaționale KUMON din întreaga lume. De asemenea, reprezintă fețele tuturor celor conectați la KUMON. Angajatul și instructorul împărtășesc aceeași aspirație de a deveni mai buni în ceea ce fac. Principalele preocupări pentru noi toți sunt educația și promovarea, precum și dezvoltarea potențialului fiecărui copil.

Culoarea albastră a siglei nostru KUMON reprezintă inteligența, sinceritatea și cerul care se întinde deasupra lumii. De asemenea, sperăm că lumea va fi unită, copiii noștri vor avea un viitor deosebit și oamenii din întreaga lume vor lua educația în serios.

Kumon în România

Kumon started operations in România in 2019.
Anii 1950
1954
Toru Kumon, profesor de matematică de liceu, îi oferă fiului său Takeshi, care la vremea aceea era în clasa a doua la școala primară, un program de învățare bazat pe ideea auto-învățării. Pe pagini libere, Toru Kumon scrie numeroase exerciții aritmetice pentru fiul său. Astfel s-a născut metoda KUMON.
1955
Primul centru educațional de matematică, ce folosește fișele de lucru Kumon, se deschide în Osaka, Japonia.
1958
Se deschide sediul administrativ din Osaka al „Institute of Mathematics", astăzi „Kumon Institute of Education” din Osaka, Japonia.
Anii 1960
1962
Este înființat „Osaka Institute of Mathematics Ltd.”
1968
Toru Kumon părăsește liceul municipal Higashi din Osaka și își încheie cariera de profesor pentru a se dedica activităților Institutului KUMON.
1969
Numărul elevilor KUMON depășește cifra de 10.000.
Anii 1970
1974
Se deschide primul centru educațional KUMON din afara Japoniei în New York, SUA. Odată cu deschiderea acestui centru educațional din New York, învățarea metodei KUMON este oferită pentru prima dată în afara Japoniei.
1975
Numărul elevilor KUMON depășește cifra de 100.000. Se deschide un centru educațional în Taiwan.
1978
Are loc sărbătorirea celei de-a 20-a aniversări a KUMON. Takeshi Kumon (fiul lui Toru Kumon și primul elev KUMON) este numit președinte al „Kumon Institute of Education”.
1979
Datorită ofertei programului de matematică în Germania, KUMON câștigă teren în Europa. Are loc prima conferință a instructorilor Kumon, în Osaka, Japonia. Începând cu acest an, vor avea loc conferințe anuale ale instructorilor, pentru a le permite să facă schimb de experiență cu ceilalți colegi din toată Japonia, cu privire la rezultatele instrucției lor și a activităților grupurilor lor de lucru.
Anii 1980
1980
Este creată prima listă KUMON de literatură recomandată. Este introdus programul KUMON de limba engleză (pentru vorbitorii nativi de japoneză). Sunt înființate filialele din São Paulo, Brazilia și Düsseldorf, Germania
1981
Numărul elevilor KUMON depășește cifra de un milion. Este introdus programul KUMON de limba japoneză (pentru vorbitorii nativi de japoneză). Are loc în Tokyo, Japonia prima conferință a instructorilor, dedicată copiilor cu nevoi speciale.
1983
Se deschide primul centru educațional KUMON din Marea Britanie. Este concepută prima siglă KUMON.
Anii 1990
1993
Numărul elevilor KUMON din întreaga lume depășește cifra de 2 milioane.
1995
La data de 25 iulie, fondatorul Toru Kumon încetează din viață la vârsta de 81 de ani.
Anii 2000
2001
Numărul elevilor KUMON din întreaga lume depășește cifra de 3 milioane. Este concepută noua siglă KUMON.
2006
Numărul elevilor KUMON din întreaga lume depășește cifra de 4 milioane.
Anii 2010
2017
KUMON este acum reprezentată în 50 de țări și regiuni din întreaga lume
2018
Grupul KUMON își sărbătorește jubileul de 60 de ani.
2019
KUMON se deschide în România.